5 ώρες
Διάρκεια Δραστηριότητας
2 από 3
Δυσκολία
6 ώρες
Συν. Χρόνος
11Km
Απόσταση

Στα χνάρια του εμφυλίου

Το 1949, στις Πρέσπες παίχτηκε η τελευταία πράξη του τραγικού εμφυλίου πολέμου που δίχασε την Ελλάδα. Τα χνάρια των ανταρτών του ΔΣΕ στην περιοχή, είναι ακόμη ορατά.

Στην εξόρμηση αυτή, ακολουθούμε τα χνάρια αυτά για να επισκεφθούμε την σπηλιά Κόκκαλη, κοντά στο χωριό Βραντερό και την σπηλιά Ζαχαριάδη, έξω από το χωριό Πύλη, όπου ήταν εγκατεστημένο το αρχηγείο.

Η περιήγηση μας ξεκινάει από το Βροντερό, από όπου με ποδήλατα θα κατηφορίσουμε προς τις όχθες της μικρής Πρέσπας (30′), στην θέση όπου βρισκόταν το, εξαφανισμένο πλέον, χωριό Αγκαθωτό. Στην μέση της διαδρομής αυτής, βρίσκεται η σπηλιά του ιατρού Κόκκαλη, το νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Στις όχθες της μικρής Πρέσπας, αφήνουμε τα ποδήλατα, για να ακολουθήσουμε, πεζοπορώντας, το παραλίμνιο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Η εύκολη διαδρομή (6 χλμ), κινείται παράλληλα με τις όχθες της μικρής Πρέσπας προσφέροντας μαγευτικές εικόνες στον επισκέπτη, σε ένα τοπίο απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης. Μετά από 2,5 ώρες περίπου φτάνουμε στη θέση ενός άλλου χωριού, τη Δασερή, όπου ελάχιστα ερείπια μαρτυρούν την ύπαρξη του στο παρελθόν.

Από εκεί, πάλι με ποδήλατα, θα ακολουθήσουμε εύκολο αγροτικό δρόμο (5 χλμ) και σε 30′ θα φτάσουμε, έξω από το χωρίο Πύλη, στην σπηλιά του Ζαχαριάδη, του ηγέτη των ανταρτών.

Ελάχιστη Συμμετοχή 4 άτομα
Στην τιμή περιλαμβάνεται:
ΦΠΑ 24%

Κριτικές

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις μέχρι τώρα.

Αφήστε μια κριτική