3/3
Δυσκολία
16+
Ηλικία

Στα χνάρια του εμφυλίου

Το 1949, στις Πρέσπες παίχτηκε η τελευταία πράξη του τραγικού εμφυλίου πολέμου που δίχασε την Ελλάδα. Τα χνάρια των ανταρτών του ΔΣΕ στην περιοχή, είναι ακόμη ορατά.

Στην εξόρμηση αυτή, ακολουθούμε τα χνάρια αυτά ξεκινώντας από την Μικρολίμνη, από το σημείο που ξεκινούσαν οι βάρκες για να μεταφέρουν τους τραυματίες από τις μάχες της περιοχής του Βιτσίου, στην απέναντι όχθη, στο νοσοκομείο των ανταρτών. Με τα καγιάκ θα διασχίσουμε την λίμνη μέχρι την απέναντι πλευρά, μια απόσταση περίπου 2,5 χλμ, όπου βρίσκονται τα ερείπια του χωριού Δασερή. Από εκεί, θα ακολουθήσουμε το παραλίμνιο μονοπάτι στην πιο ήσυχη και γαλήνια πλευρά της μικρής Πρέσπας. Το μονοπάτι αυτό καταλήγει στα ερείπια ενός άλλου χωριού, του Αγκαθωτού. Από εδώ συνεχίζουμε σε δασικό δρόμο ανηφορίζοντας για να φτάσουμε σε 1,5 χλμ περίπου στην σπηλιά του ιατρού Κόκκαλη, όπου βρισκόταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ στην τελευταία φάση του Εμφυλίου. Η διαμορφωμένη σπηλιά μπορούσε να περιθάλψει περίπου 200 τραυματίες!

Αφού κάνουμε μια στάση εκεί, συνεχίζουμε τον ανήφορο για 2,5 χλμ ακόμη, για να φτάσουμε στο χωριό Βροντερό, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Το Βροντερό είναι ένα Βλαχοχώρι, του οποίου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και είναι το μόνο χωριό της περιοχής που δεν βλέπει τις Πρέσπες.

Στην συνέχεια θα γίνει με ποδήλατο! Στην αρχή κατηφορίζουμε από τον ασφάλτινο δρόμο και στην συνέχεια σε δασικό δρόμο που μας οδηγεί στην πιο άγρια και απομονωμένη περιοχή των Πρεσπών, κατά μήκος της όχθης της μεγάλης Πρέσπας και με θέα προς το Τριεθνές, το σημείο όπου ενώνονται τα σύνορα 3 χωρών.

Κινούμαστε στους πρόποδες του λόφου Ντέβας, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν ακόμη τα οχυρωματικά έργα του ΔΣΕ, ενώ έξω από το χωριό Πύλη, όπου εγκατεστημένο το αρχηγείο του ΔΣΕ, βρίσκεται η σπηλιά Ζαχαριάδη όπου διέμενε ο ηγέτης των ανταρτών.

Η ποδηλατική διαδρομή θα μας οδηγήσει στο πανέμορφο ψαροχώρι των Ψαράδων, το τελευταίο σημείο διαφυγής των ανταρτών στις απέναντι χώρες. Η συνολική απόσταση από το Βροντερό είναι περίπου 15 χλμ.

Από τους Ψαράδες θα σας μεταφέρουμε πίσω στην Μικρολίμνη.

Ελάχιστη Συμμετοχή 4 άτομα
Στην τιμή περιλαμβάνεται:
ΦΠΑ 24%

Κριτικές

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις μέχρι τώρα.

Αφήστε μια κριτική