3 ήμερο στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

1η ΗΜΕΡΑ – Πεζοπορία στο όρος Βαρνούντας

Ξεκινάμε από τον ξενώνα προς τις πλαγιές του όρους Βαρνούντα, ακολουθώντας το ανηφορικό μονοπάτι που σε 1.30 ώρα περίπου θα μας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο σημείο αυτό έχουμε πανοραμική θέα σε όλη τη λεκάνη των Πρεσπών.

Μετά από μια μικρή στάση, συνεχίζουμε σε δασικό δρόμο που κατηφορίζει μέσα από δάσος όξυάς προς τον Άγιο Γερμανό, όπου φτάνουμε μετά από 2 ώρες περίπου. Μπαίνοντας στο χωριό, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση στο χωριό που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τα πολλά πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια. Πριν επιστρέψουμε πίσω στον ξενώνα, θα επισκεφθούμε τον βυζαντινό ναό του 10ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Γερμανού, όπου στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες του 11ου, του 13ου και του 18ου αιώνα.

         

Ώρες: Περίπου 4.  Απόσταση: 8Km, Δυσκολία: 2/3, Υψομετρική διαφορά: 600m

 

 2η ΗΜΕΡΑ – Ποδήλατο & καγιάκ στην μεγάλη Πρέσπα

Με αφετηρία τον ξενώνα, ξεκινάμε με τα ποδήλατα με κατεύθυνση τον παραδοσιακό νερόμυλο που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού. O παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού είναι ο μοναδικός από τους είκοσι νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή ο οποίος έχει πλήρως αποκατασταθεί. Πρόκειται για ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη οροφή, το οποίο κτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του αλευρόμυλου, της νεροτριβής και του μαντανιού. Ο παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού κέρδισε το 2016 το βραβείο της Ευρωπαικής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά (Βραβείο Europa Nostra).

 

Συνεχίζουμε την εξόρμηση μας περνώντας στην απένατι πλαγιά του βουνού, όπου βρίσκονται τα ερείπια του παλιού Αγίου Γερμανού και ακολουθούμε κατηφορικό αγροτικό δρόμο που θα μας οδηγήσει κοντά στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία. Συνεχίζουμε σε αγροτικούς δρόμους, ανάμεσα από τα περίφημα φασουλοχώραφα της Πρέσπας και παράλληλα με το παραλίμνιο δάσος σημύδας, για να καταλήξουμε στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας.

Από εδώ, παίρνουμε τα καγιάκ για μια διαδρομή δίπλα στις όχθες της λίμνης, Εάν είναι η κατάλληλη εποχή, θα έχουμε την ευκαιρία για ορνιθοπαρατήρηση, όπως επίσης να κάνουμε μπάνιο στα καθαρά νερά της λίμνης.

 

Αφού κάνουμε ένα διάλειμα για να απολαύσουμε την ομορφιά και την γαλήνη του τοπίου, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής προς τον Λαιμό, με τα ποδήλατα.

Από τον Λαιμό θα μεταφερθούμε πίσω στον ξενώνα.

Ώρες ποδήλατο: Περίπου 2,5.  Απόσταση: 13Km, Δυσκολία: 1/3

Ώρες καγιάκ: Περίπου 45 λεπτά, Δυσκολία: 1/3

 

3η ΗΜΕΡΑ – Καγιάκ, περιήγηση & ορνιθοπαρατήρηση στον Άγιο Αχίλλειο

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ένα μικρό νησάκι στην καρδιά του υδροβιότοπου στη Μικρή Πρέσπα. Σε όλη την περιοχή τριγύρω υπάρχουν συστάδες με καλαμιές, όπου φτιάχνουν τις φωλιές τους πολλά είδη πουλιών του υδροβιότοπου, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία για ορνιθοπαρατήρηση από ασφαλή απόσταση.

Μεταφερόμαστε από τον ξενώνα, στην όχθη απέναντι από τον Αγιο Αχίλλειο. Ξεκινάμε από την αρχή της πεζογέφυρας και με τα καγιάκ θα περιηγηθούμε στην γύρω περιοχή για να καταλήξουμε στο νησί.

Κάνοντας τον γύρο του νησιού, θα θαυμάσουμε την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, θα επισκεφθούμε τα ερείπια της Βασιλικής εκκλησίας που έχτισε ο Σαμουήλ Β, ο “Τσάρος των Βουλγάρων”, τα 10 Εκκλησάκια που είναι διάσπαρτα και θα μάθουμε για την αρχαία πόλη του Λύκα και για τον μύθο του νησιού.

 

Η πεζοπορία είναι εύκολη αφού γίνεται σε έδαφος με ήπιες κλίσεις, πάνω στα αναρίθμητα χαραγμένα μονοπάτια.

Η επιστροφή θα γίνει πάλι με τα καγιάκ.

Ώρες: Περίπου 4.  Απόσταση: 5Km, Δυσκολία: 1/3

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Άνετα ρούχα

Αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά μποτάκια

Αντιανεμικό/αδιάβροχο

Νερό

Αντιηλιακή κρέμα

Καπέλο

ΦΠΑ 24%

Κριτικές

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις μέχρι τώρα.

Αφήστε μια κριτική